Hoppa över länkar

Fieldsight GEO – Traficoms Order 71-lösning

Vad är Traficom M71-kravet?

Syftet med Traficom-förordningen är att säkerställa en adekvat grad av noggrannhet och driftskompatibilitet för de uppgifter som ska tillhandahållas till den enda datapunkt som avses i lagen om gemensamt byggande och användning av nätinfrastruktur (276/2016). Syftet med beslutet är att främja gemensamt byggande och användning av nät och att minska skador på nätinfrastruktur som orsakas av anläggningsarbeten.

Traficoms beställning M71 trädde i kraft den 1 juni 2020. Den ska tillämpas på tillhandahållande av information om kommunikations-, energi-, vattenförsörjnings- och transportnät. Enligt förordningen ska nya nätinfrastrukturer och aktiva nätkomponenter som byggts från och med den 1 januari 2021 rapporteras om nätlokaliseringsuppgifter med x- och y-koordinater i stadsområdet med en noggrannhet på ± 10 cm, utanför det med en noggrannhet på ± 50 cm, och djupdata för z-koordinaten eller z-positionen med en noggrannhet på ± 10 cm. Noggrannhetskraven för nätägare är ofta mer exakta än den noggrannhet som krävs enligt förordningen. Uppgifterna ska lämnas som vektordata till lokaliseringsinformationstjänsten från och med den 1 april 2022.

Källa

Carunas positioneringsutmaning

Så småningom anslöt vi oss till innovationsutmaningen (2019) av Caruna, Finlands största nätägare, för att utveckla en lösning som uppfyller Traficoms M71-förordning. Under cirka ett halvår skapades ett arbetskoncept för fieldsight GEO, som praktiskt taget löste problemen med Carunas utmaning. Efter innovationstävlingens seger utvecklades produkten och tjänsten i nära samarbete med nätägare och entreprenörer till en lättanvänd helhetslösning som passade för de olika nätbyggnadsparternas syften. Nu, 2022, finns det en tredje generation av produkten och lösningen för mer krävande användning, vilket avsevärt förbättrar kabelprocesserna.

Geo för fältsyn

Vår FIELDSIGHT GEO-lösning ansvarar för bl.a. Utmaningarna med Traficoms beställning överstiger med högklass noggrannhetskravet för platsdata genom att rapportera platsdata upp till cm-noggrannhet. GEO-enheten skickar den information som krävs av beställningen (inklusive till exempel platsdata x,y,z, kabelantalsdjup och säkerhetskategori) till molntjänsten, varifrån data överförs till ett webbläsarbaserat spårningsgränssnitt i realtid. Dessutom konverteras data automatiskt i rätt format till nätverksägarens GEO-dataformat och når till exempel Trimble NIS-systemet direkt.  FIELDSIGHT GEO-produkten hjälper markbyggaren att göra bättre kvalitet direkt på platsen och övervaka mätnoggrannheten, mätintervallet och andra kvalitetsparametrar för det arbete som utförs digitalt. På så sätt undviks eventuella kostsamma byggfel på platsen.  Den befintliga infrastrukturen syns på en karta och tillhörande faror undviks. Det högkvalitativa arbete som utförs och säkras dokumenteras omedelbart och faktureras. Således är affärsriskerna för landbyggaren och entreprenören också minimala på grund av kvalitetssäkring i realtid. Röda pennmarkeringar på pappersritningar, t.ex. Du kan glömma början och slutet av säkerhetsklasserna när ditt arbete dokumenteras digitalt med hjälp av Fieldsight-lösningen.

Fördelarna med Fieldsight GEO sammanfattas

 • Kompatibilitet med traficom M71 kvalificerardata
 • Kvalitetssäkring under arbetet minskar avsevärt byggnadsfel
 • Projektspårning förenklar
 • Högkvalitativt arbete kan faktureras omedelbart efter dagen, när affärsrisken för huvudentreprenören och markbyggaren minimeras
 • Automatisk behandling av GEO-data och konvertering till nätverksägares dataformat sparar avsevärt i resurser
 • Undersökningsresursen kan fokusera på det väsentliga , dvs.
 • Enkelt, billigt verktyg för digital dokumentation av fältarbete
 • All nödvändig fältdokumentation inklusive 360 ° -bilder och dikesvy med ett enda klick på en knapp
 • Lösningen främjar grön omställning: med realtidsdata och bilder minskar resandet till platsen avsevärt och därmed minskar koldioxidutsläppen

Är du intresserad?

Låt oss få digitaliseringen av nätverk att byggas upp och fungera smidigt med Fieldsight GEO-lösningen. Vänligen lämna dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig för att presentera lösningen och de fördelar den medför mer detaljerat:


  Vi respekterar din integritet och vi tolererar inte skräppost. Vi säljer, hyr eller vidarebefordrar aldrig dina uppgifter.